zondag 8 november 2015

Handwerken, toen en nu

Jarenlang werd de huisvlijt van onze moeders en (over)grootmoeders geprezen. Nederland was dat propere landje aan de Noordzee. Taken waren verdeeld, vader bracht brood op de plank en moeder zorgde voor huis en haard. Iedereen werkte hard en voor hobby was geen tijd. Men kende het woord niet eens.

Voor een huisvrouw was stilzitten in de spaarzame vrije uurtjes er vaak ook niet bij. Haar vlijtige handwerken, dat vaak noodzaak was, werd als heel normaal beschouwd. Manden vol kapotte sokken werden gestopt, want een kaartje stopwol was voordeliger dan nieuwe sokken kopen. Zo kon je als jonge vrouw je omgeving en vooral je schoonmoeder nog eens imponeren. Dus naaiden, breiden, haakten en borduurden dames heel wat af. Sommigen weefden, knoopten kleden, deden aan kantklossen en nog veel meer. Ze combineerden mooi met nuttig en hielden zo kleding en huisraad op peil.

 Vintage baby trappelzak
Baby trappelzak (te koop)

Een kentering: handwerken werd truttig                    


Toen de welvaart toenam en de industrie verder opkwam, werd er op grote schaal van alles en nog wat geproduceerd. Daarnaast werd het ook voor de doorsnee burger betaalbaar en was voor veel gezinnen de noodzaak er niet meer om alles zelf te maken. Men koos voor het gemak. Hobbyisten en mensen met een krap budget bleven natuurlijk gewoon handwerken. Toch werden veel van deze bijzondere vaardigheden overbodig of werden zelfs als truttig gezien, iets dat oude omaatjes deden. 

 Bruin-beige gehaakte vintage tweepersoons sprei
Gehaakte vintage sprei (te koop)


En de kentering kenterde weer

Zoals zo vaak herhaalt de geschiedenis zich, in elk geval ten dele. De aanleiding kan verschillen van vroeger, maar de nieuwe (oude) trend zet door. Misschien is het de economische crisis geweest, wie zal het zeggen, maar feit is dat we op grote schaal de vinger op de knip zijn gaan houden. We kochten lange tijd minder en bleven vaker thuis. We schonken meer aandacht aan gezelligheid en samen dingen doen binnenshuis. En je raadt het misschien wel ... 


Opeens was handwerken weer helemaal hip! 

We surfen nu met z'n allen heel wat af naar leuke voorbeelden. Het Internet staat er bol van. Kijk maar op Facebook, Instagram, Twitter enzovoort. Pinterest is één grote bron van inspirerende plaatjes. We zijn er dol op, wereldwijd onderhand. We pinnen massa's mooie mood boards bij elkaar, want al die mooie dingen gaan we uiteindelijk vast ook ooit  zelf eens maken. Ik mag wel 150 jaar oud worden om er een deel van af te krijgen. Dat dit nooit allemaal gaat lukken mag de (voor)pret niet drukken. Herken je het?

 Schortje met 2 pannenlapjes, kinderen (2)
Kinderschortje met pannenlappen (te koop)

Een van de gevolgen van deze nieuwe trend was dat een grote groep mensen aan het haken sloeg. Vrouwen én mannen haken o.a. kleding, sierkussens, tassen én knuffels. We keken een speciale haakkunst af uit het buitenland en amigurumi was ook in Nederland geboren! Wij konden niet achterblijven natuurlijk. Lees erover in mijn volgende blog.